Quantcast
Channel: Fugler – Moseplassen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 62

Fryd og fakta om svarttrosten!

$
0
0

Svarttrosten er en av mine absolutte favoritter blant hagegjestene. Det er noe magisk med sangen som klokkeklart klinger ut i skumringen, og få fugler har en så sjarmerende måte å føre seg på med sin småpilende gange brutt opp av lange perioder i ro hvor den studerer meg med hodet på skakke.

Jeg hadde mange svarttrost i gamlehagen på Nordstrand, og jeg ble SÅ glad når jeg oppdaget at de ble med hit ned til Frogner. Og passende nok, når jeg på søndag satt og skrev til dere om at jeg var på vei ut av hi, hva hørte jeg for første gang på et halvår, jo svarttrostsang!
– vi er begge i gang med å spre hageglede igjen altså :D

Svarttrosten er ganske enkel å gjenkjenne da vi ikke har mange svarte fugler i Norge. Hannene er helt sorte med orange nebb, hunnen er ujevnt brunsvart med mørkt nebb. Den er “mellomstor”, så større enn kjøttmeis og mindre enn skjære. Noen forveksler den med stær, men om du klikker deg over på posten om stær, så ser du lett at det enkelt å skille de da stæren har et dryss av hvite prikker over fjærdrakten.

Svarttrost hunne. De mangler det røde nebbet, og er spettete mørkebrun
Svarttrostbarn, ligner mest på mor i drakt

Favorittmat naturen: Insekter og meitemark, samt bær, frukt og frø.
Favorittmat foringsplassen: Svarttrosten er ingen god akrobat så den vil helst ha maten på fat. Da spiser den til gjengjeld det meste, og hos meg er det mest populære de hjemmelagde meisebollene samt rosiner og fersk frukt.

Ingen akrobat,men hjemmelaget meisebolle er digg og noen svarttroster er trassigere enn andre…

Sjarmøren heter altså svarttrost på norsk, på svensk kalles den koltrast, på dansk solsort og på engelsk blackbird. Vitenskaplig navn er Turdus merula.

Svarttrosten er både stand og trekkfugl avhengig av lokalt klima og mattilgang (og sikkert også noe individuelt). I Norge regner man at omlag 61% av svarttrosten trekker ut av landet for vinteren, resten overvintrer. På sommeren finner du svarttrost over store deler av Norge, med unntak av til fjells og i Finnmark. Den er såpass utbredt at den er femte vanligste fugl i Hagefugltellingen :)

Frognerfugl fotografert på balkongen i høst. Trolig en ung hanne siden nebbet er mørkt.

I videoen under kan du se den bevege seg og høre den synge:

SaveSaveSaveSave

The post Fryd og fakta om svarttrosten! appeared first on Moseplassen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 62